TVRDOĆA VODE
Ukupna tvrdoća tvrdoća vode je suma kalcijevih i magnezijevih anorganskih soli prisutnih u vodi (karbonati, bikarbonati, sulfati, nitrati,…). Iz razloga što su kalcij i magnezij biogeni elementi njihova povišena količina ne može štetno djelovati na zdravlje. Ljudski organizam ima mehanizam s kojim može uzeti potrebnu količinu, a ostatak izbaciti. Međutim, tvrdoća vode štetno djeluje na kućanske uređaje u kojima se voda zagrijava. Preporuka je Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da se voda koja se kristi za piće i pripremu hrane ne podvrgava procesu omekšavanja.
Tvrdoća vode može se izraziti na više načina, a s ciljem mjerenja i uspoređivanja voda različitih tvrdoća često se koriste stupnjevi tvrdoće (njemački, francuski i engleski).
Stupnjevi tvrdoće definiraju se na slijedeći način:
1 njemački stupanj tvrdoće = 1 odH (onj) = 10 mg/L CaO
1 francuski stupanj tvrdoće = 1 of = 10 mg/L CaCO3
1 engleski stupanj tvrdoće = 1 oe = 10 mg/ 0.7 L CaCO3
Kod nas je najzastupljeniji njemački stupanj (odH ili onj) koji se definira kao ona tvrdoća vode koja u jednoj litri ima otopljeno 10 mg CaO.
Prosječna izmjerene vrijednosti u našoj vodi tijekom 2023. godine su:
- 64.2 mg/l za kalcij,
- 17.8 mg/l za magnezij,
- 0.83 mg/l za kalij i
- 260.4 mg/l CaCO3 (ukupna tvrdoća).