ZADNJE OBAVIJESTI
 

Obavijesti - vodovod BjelovarSvjetski dan voda – otpadne vode, postizanje održivog razvoja

 

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka.

Prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodne resurse bile su formulirane na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama koja je održana 1977. godine u Mar del Plati (Argentina). Nakon konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeirou, Opća skupština UN je rezolucijom od 22. veljače 1993. odlučila da se 22. ožujak svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, diljem svijeta, posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse, s tim da se svake godine obilježava uz drugi moto. Tako je npr. 1995. godine obilježen pod motom: "Žene i voda", 2004. godine: "Voda i katastrofe", a 2007. godine: "Kako se nositi s oskudicom". Svakog dana prosječno kućanstvo potroši oko 50 litara vode na ispiranje wc-a, jedan od šest ljudi na Zemlji nema dnevnih 20-50 litara osigurane svježe vode, a svakodnevno od posljedica nedostatka vode umire 3.800 djece. Prema procjenama čak 1,1 milijarda ljudi nema pristup pitkoj vodi, a 2,4 milijarde živi bez osnovnih sanitarnih uvjeta.

U prosincu 2016., Opća skupština Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojila rezoluciju "Međunarodno desetljeće (2018-2028) za akciju - Voda za održivi razvoj"  kako bi se stavio veći fokus na vode tijekom deset godina. 

Ističući da je voda kritična za održivi razvoj i iskorjenjivanje siromaštva i gladi, države članice UN-a izrazio je duboku zabrinutost zbog nedostatka pristupa pitkoj vodi.

Novo desetljeće će se fokusirati na održivi razvoj i integrirano upravljanje vodnim resursima za postizanje društvenih, ekonomskih i ekoloških ciljeva i provođenju i promociji povezanih programa i projekata, kao i na unapređivanju suradnje i partnerstva na svim razinama u cilju pomoći u postizanju međunarodno dogovorenih ciljeva vezanih uz vodu.

 

Desetljeće će započeti Svjetskim danom voda 22. ožujka 2018., a prestaje na Svjetski dan voda, 22. ožujka 2028.