ZADNJE OBAVIJESTI
 

Obavijesti - vodovod BjelovarSvjetski dan voda - 22. ožujka 2019.

 

Svjetski dan voda  - 22. ožujka 2019.

Prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodne resurse bile su formulirane na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama koja je održana 1977. godine u Mar del Plati. Nakon konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeirou, Opća skupština UN je rezolucijom od 22. veljače 1993. odlučila da se 22. ožujak svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse.

Novo desetljeće je započelo Svjetskim danom voda 22. ožujka 2018., a prestaje na Svjetski dan voda, 22. ožujka 2028. godine i fokusirat će se na održivi razvoj i integrirano upravljanje vodnim resursima za postizanje društvenih, ekonomskih i ekoloških ciljeva te provođenja međunarodno dogovorenih programa i projekata vezanih uz vodu.

Moto ovogodišnjeg svjetskog dana voda govori o tome kako nitko ne bi trebao biti zakinut (eng. „Leaving no one behind“). U današnje vrijeme bilijuni ljudi žive bez zdravstveno ispravne, stalno dostupne  vode za piće za zadovoljavanje uobičajenih ljudskih potreba.  Stoga moramo odgovorno postupati sa izvorima  iz kojih crpimo vodu i opskrbljujemo stanovništvo jer su neprocjenjivo blago.