ZADNJE OBAVIJESTI
 

Obavijesti - vodovod BjelovarSVJETSKI DAN VODA, 22. ožujka 2021.

 

SVJETSKI DAN VODA, 22. ožujka 2021.

CIJENITE VODU

Prema procjenama čak 1,1 milijarda ljudi (15%) nema pristup pitkoj vodi, a 2,4 milijarde (30%)  živi bez osnovnih sanitarnih uvjeta.

Prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodne resurse bile su formulirane na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama koja je održana 1977. godine u Mar del Plati (Argentina).

Nakon konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeirou, Opća skupština UN je rezolucijom od 22. veljače 1993. odlučila da se 22. ožujak svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, diljem svijeta, posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse, s tim da se svake godine obilježava uz drugi moto.

Tema Svjetskog dana voda 2021. je cijeniti vodu. Vrijednost pitke vode ne može se iskazati samo financijski. Voda ima ogromnu i složenu vrijednost za naša kućanstva, hranu, kulturu, zdravstvo, obrazovanje, ekonomiju i integritet našeg prirodnog okoliša. Svaka od ovih vrijednosti važna je ako želimo odgovorno i racionalno upravljati ovim nezamjenjivim resursom te je potrebno svakodnevno podizati svijest i razumijevanje prave, višedimenzionalne vrijednosti vode kako bi ju pravovremeno i dugoročno zaštitili.

  • Img 4127-2
  • Img 4128
  • Img 4129