ZADNJE OBAVIJESTI
 

Obavijesti - vodovod BjelovarSvjetski dan voda

 

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka i usmjeren je na važnost vode i podizanje svijesti o 2,2 milijarde ljudi koji nemaju pristup sigurnoj vodi. Riječ je o poduzimanju akcija za rješavanje globalne krize s vodom, a glavni fokus Svjetskog dana voda je podrška postizanju cilja održivog razvoja 6: voda i kanalizacija za sve do 2030. godine.

 

Ideja za ovaj međunarodni dan nastala je 22. prosinca 1992. godine u Rio de Janeiru na prijedlog UN-ove konferencije o okolišu i razvoju (engl. United Nations Conference on Environment and Development – UNCED). Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju i prvi Svjetski dan voda obilježen je 1993. godine. Od tada, svake godine, UN-Water, tijelo koje koordinira UN-ov rad na području vodoopskrbe i odvodnje određuje temu Svjetskog dana voda kao odgovor na aktualni ili budući izazov.

 

Prije Svjetskog dana voda, UN-Water pokreće globalnu javnu kampanju putem www.worldwaterday.org i na društvenim medijima, osiguravajući osobama i organizacijama alate za promicanje kampanje među vlastitom publikom. Države su pozvane da Dan posvete, u skladu s nacionalnim kontekstom, konkretnim aktivnostima kao što su promicanje svijesti javnosti kroz objavljivanje i širenje dokumentarnih filmova i organiziranje konferencija, okruglih stolova, seminara i izložbi vezanih za očuvanje i razvoj vodnih resursa. 

 

Izvješće Ujedinjenih naroda o razvoju na području voda 2020. u svijetu objavljuje se na Svjetski dan voda, usredotočeno je na istu temu kao i kampanja te daje preporuke donositeljima odluka o smjeru politike na području voda.

 

Tema ovogodišnjeg Dana voda je Voda i klimatske promjene te njihova neraskidiva povezanost. Ova kampanja ukazuje na načine na koje vlastitom uporabom vode možemo pomoći u smanjenju poplava, suša, nestašica i onečišćenja vode, kao i u borbi protiv klimatskih promjena.